Zaprojektowana dla zabezpieczania pomieszczeń, w których występuje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych. Szeroko stosowana w gastronomii i kuchniach domowych. Gasi również urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami na każde 100 m2 powierzchni powinno przypadać 2 kg środka gaśniczego, gaśnice powinny znajdować się w odległości nie większej niż 30 m.
Zastosowanie
- w barach, restauracjach
- w pomieszczeniach gastronominczych, w kuchniach
- a także w domach i mieszkaniach
Skuteczność
Gasi pożary grupy A: - ciała stałe pochodzenia organicznego, przy spalaniu których występuje zjawisko żarzenia (np. drewno, papier, węgiel, tworzywa sztuczne itp.) |
|
Gasi pożary grupy B: - ciecze palne, - substancje stałe, - topiące się na skutek wytworzonego przy pożarze ciepła, - np.: benzyna, nafta, parafina, pak, naftalen, smoła, itp. |
|
Gasi pożary grupy F: - pożary tłuszczy i olejów jadalnych |